Kendi Teraryumunu Kendin Yap. İster Bak, İster Sat-

Kendi Teraryumunu Kendin Yap. İster Bak, İster Sat

Kendi Teraryumunu Kendin Yap. İster Bak, İster Sat-

Endüstri toplumlarının genel özelliği olarak ailelerin küçülmesi ve dış dünya ile bağlarının her geçen gün daha da azalması insanları farklı hobilere ve uğraşılara yöneltmekte. Bu nedenle özellikle kentlerde yaşayan yeşile meraklı insanların son gözdesi artık teraryumlar. Kimileri bunu kişisel bir hobi olarak görse de kimileri çoktan işi ticarete dökmüş ve kazanç kapısına döndürmüş durumda.

Teraryumlar az bakım gerektiren ve seyir zevki yüksek minik hobi bahçeleridir. Az miktarda su ile çok uzun zaman ayakta durabilen bitkiler size zahmetsiz bir keyif sunabilir.

 

/resimler/2018-6/27/1423523426466.jpg

 

 

 

Siz de bu şirin bahçelerden yapmak isterseniz öncelikle aşağıdaki malzemeleri edinmeniz gerekiyor;

 

 

 /resimler/2018-6/29/1559552818386.jpg

 

 

 

• Şeffaf cam kavanoz, vazo, kase, bardak, ilginç cam kaplar veya elinizde ne varsa
• Kayalar, çakıl taşları veya geri dönüştürülmüş cam parçalar
• Aktif kömür (bazen aktif karbon olarak adlandırılır)
• Bitkileriniz için uygun topraklama saksıları
• Yosunlar (isteğe bağlı)
• Figürler, çubuklar veya dekoratif öğeler (isteğe bağlı)
• Çeşitli küçük bitkiler
• Kepçe, kaşık veya kürek
• Makas
• Eldiven

Evinizde kullanmadığınız her türlü kapaklı cam materyali bu iş için değerlendirebilirsiniz. Bitkiler için de bir botanikçi ile görüşmenizde fayda var. Çünkü teraryum bitkilerinin gökyüzü kavanozun kapağıdır. Çok büyümeyen bitkiler seçmeniz gerekiyor. Yukarıda sıralanan malzemelerin bir kaçı toprakta suyu tutmak için gerekli olan malzemelerdir. Teraryum içine koyacağınız kaktüsler de hem suyu tutmaları hem de çok büyümemeleri açısından avantaj sağlayabilir.

 

 

1. Aşama :Cam malzemenizi hazırlayın

Üzerinde görselliği bozacak etiket türü yapışkanlar veya lekeler varsa onları temizlemelisiniz. Temizliği mümkün olduğunca kimyasal temizleyiciler kullanmadan yapmanız bitkilerin sağlığı için önemlidir. Eğer kimyasal kullanıyorsanız durulama işini çok iyi yapmanız gerekir.

 

2 . Aşama: Su tutacak bir drenaj katmanı oluşturun

Cam kabınız hazır. Sıra kabın tabanını kaya parçaları ve çakıllarla doldurmakta. Bu katman suyun drenaj yapmaması ve bitkiyi su basmaması için yapılır.

 

3. Aşama: Aktif Kömür Ekleme

Özellikle su arıtma satışı yapılan yerlerde en iyi formunu bulacağınız aktif karbon (kömür) kullanarak az önce döşediğiniz kaya ve çakıl parçalarının aralarını doldurabilirsiniz. Bu, bakterilerin, mantarların ve koku moleküllerinin çoğalmasını önler ve iç ortam kalitesini arttırır. Dikkat edilmesi gereken nokta aktif karbonun su ile temas etmesinden önce iyice yıkanmasıdır. İlk kullanımda çıkan kara su teraryumun içini grimtrak bir görüntüye sokabilir.

 

4. Aşama: Toprak ekleyin

Ne tür bitkiler kullanacaksanız ona uygun toprak eklemeniz gerekiyor. Bu noktada da internettten veya botanikçiden yardım isteyebilirsiniz. Yeteri kadar toprağı eklemelisiniz. Toprak dikeceğiniz bitkinin kök kısmını tamamen içine alabilecek derinlikte olmalıdır.

 

5. Aşama: Bitkileri yerleştirin

Teraryum için satın aldığınız bitkinin köklerini açığa çıkarın ve az önce yerleştirdiğiniz toprakta kalem veya fırça ucu gibi bir malzeme ile bir oyuk oluşturun. Bitkinin köklerini bu oyuğa yerleştirin ve kök tabanındaki toprağı sıkılaştırın. Koymak istediğiniz tüm bitkileri koyana kadar bunu yapın.

 

6. Aşama: Aksesuar ve süsler ekleyin

Bitkileri dikme işlemi bittikten sonra yosun örtüsü (kuru veya yaşayan), küçük figürler, eski oyuncaklar, cam boncuklar, parlak nesneler, çubuklar, taşlar, hatta bir katman veya kayalar gibi küçük aksesuarlar ekleyebilirsiniz. Teraryum size ait küçük bir dünya. Ne isterseniz onu ekleyin. Dikkat etmeniz gereken kimyasal kaplaması olan veya küflenme ihtimali olan materyalleri koymamanız

 

7. Aşama :Temiz ve Su

İşiniz bittikten sonra etrafa bulaşan kum veya benzeri şeyleri temizleyerek teraryumunuzu hazır hale getirebilirsiniz. İçine çok miktarda su eklemeniz gerekmiyor. Azıcık su ile uzun zaman kendi kendine yetebilen bir ekosistemdir teraryum

 

İpuçları & Hileler

/resimler/2018-6/29/1600517663267.jpg

 

 

 

Zamanla, toprağın ne kadar kuru olduğuna bağlı olarak teraryumunuzun su ihtiyaçlarını giderebilirsiniz. Kapalı kapaklı teraryumlar için, su tavandan damlıyorsa, biraz buharlaşma sağlamak için kapağı açın. Bunun tersi olarak bitkileriniz solgun görünüyorsa o zaman su eklemeniz gerekiyor olabilir. Ancak bu çok olası bir durum değildir. Çok sık sulamaya gerek duymayan bir şeydir teraryum

• Yapraklarda, köklerde veya bitkinin tamamında sararma gibi bir durum söz konusu ise ya kısmi olarak ya da tamamen bitkiyi teraryumun içinden çıkarın.

• Teraryumlarınızı doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın. Cam faktörü nedeniyle güneş ışığı teraryumun içinde aşırı ısınmaya bağlı olarak bitkilerinize zarar verir. En iyi sonuç için dolaylı ışık verebilirsiniz. Yani oturma odanızda gün ışığı görmesi yeterlidir.

Komşunuz için, iş arkadaşınız için veya çocuğunuz için karne hediyesi mi arıyorsunuz. Yazımızın kalan kısmında size 10 müthiş teraryum önerisi sunacağız



1. Süs Teraryum

Küçük cam materyaller içine yapılan teraryumlar minimalist bir yaklaşımla şık hediyelere dönüşebilir.

 

2. Şişe Kesme İle Yapılan Teraryumlar

Herhangi bir şişenin üstteki dar kısmını keserek elde edilen teraryumlardır. Camı kesmek için çeşitli testereler mevcut. Ancak kesilecek olan bölgeye mutlaka oje sürün ki kesim düz olsun

 

4. Minik Teneke Teraryumu

Tenekeden yapılan sakız kapları bile bu iş için kullanılabilir. Tenekeden imal edilmiş her türlü minik kabı kullanarak harika teraryumlar elde edebilirsiniz.

 

5. Ampul Teraryumu

Nostalji haline gelen akkor ampuller yeniden hayat buluyor. Tepe kısmından keserek bu ampullerin içini boşalttıktan sonra güzel teraryumlar elde edebilirsiniz.

 

6. Kolye Teraryum

Takıp takıştırmayı seven kişiler için iğne ampullerinden bile teraryum yapma şansınız var. Bu tasarımları bir şişe mantarı ile kapatarak ucuna kolye takmak da işi başka bir boyuta taşıyabilir.

 

7. Deniz Kabuğu Teraryum

Teraryumların genel özelliği çok az toprağa ihtiyaç duymalarıdır. Bu yüzden düzgün şekilli bir deniz kabuğunun içine dahi yapabilirsiniz.

 

8. Lamba Teraryumu

Daha büyük boyutlu bir hediye için, bir lamba teraryum fikri hoş olabilir. Büyük bir lambanın fanusunu teraryum için harika bir mekan haline getirebilirsiniz.

 

9. Baştan Aşağı Kavanoz Teraryumu

Bir çok insan kavanozlar gibi kapalı cam malzemelerin dibini veya yan yatırarak yan yüzeyini kullanır ve teraryumunu öyle inşa eder. Peki ters yapmayı düşündünüz mü hiç? Kavanozun kapağına inşa edeceğiniz teraryum üzerine camı geçirdikten sonra eşsiz güzellikte bir sanat eserine dönüşecektir.

 

10. Oyuncak Teraryum

Artık oynanmayan ve popülerliğini kaybetmiş eski oyuncaklardan gerçekten eğlenceli bir teraryum yapabilirsiniz. Plastikten yapılma oyuncakların neredeyse tamamının içi boştur. İşte teraryum boşluğu.

 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler