Kabak Nasıl Yetiştirilir?--

Kabak Nasıl Yetiştirilir?

Kabak Nasıl Yetiştirilir?--


Kabak sebzesi, çiçeği ne şekilde yetiştirilebilmektedir? Kabak yetiştirirken nasıl bir ortam hazırlanmalı, ne derecede Güneş ışığı ve su istemektedir, dikimi ve ardından en doğru şekildeki bakımı nasıl olmalıdır?

 


Kabak Bitkisi Nasıl Yetiştirilmelidir?

Kabak bitkisi Cucurbitaceae familyasında bulunmaktadır. İçerisinde bir çok yabani tür bulundurmakla birlikte, hıyar, kavun ve karpuz gibi bildik üyelerin yanısıra kültüre alınmış türlerinde bulunduğu çok büyük bir aileye sahiptir. Bizler bu türlerin büyük bir bölümünü kabak olakarak adlandırmaktayız. Beyaz kabak ve siyah kabak günlük hayatta sofralarımızda en çok bulunan kabak çeşitleridir. Asıl rengi yeşil olan siyah kabak türü ülkemizde en çok tüketilen kabak çeşididir. Kabak çeşidi farketmeksizin sıcak iklimden hoşlanmaktadır. Don olma ihtimali yüksektir, çok kolay etkilenmektedir. Don ihtimalinin yüksekliğinden ötürü, eğer kabak bitkisinin tohumları direkt olarak toprağa ekilecekse, bu işlem, ilkbahar mevsiminde geç donların bitişinin ardından hemen gerçekleştirilmelidir ancak erkenci davranıp bir an önce yemek isterseniz yapmanız gereken bazı küçük yollar vardır. Şimdi biraz bunlardan bahsedelim; yaklaşık olarak 250-300 gram edecek miktarda toprağı alınız, ardından içine torf doldurma amaçlı özel bir kap yada minik naylon torbalar edininiz. Eğer kap almak istiyorsanız, bu kapları zirai ilaç bayilerinde bulabilir ve temin edebilirsiniz. Tohum atmak için en doğru seçenektir.

 


Kabak Yetiştirmenin Püf Noktaları

Profesyonel yetiştiricilikte genel olarak iki çeşit beyaz kabak yetiştirilmektedir. Bu iki çeşit erkenci ve geciken olarak adlandırılmaktadır. Kabak, yaprak bitleriyle alakalı olarak sıkıntı çekmekte olan bir bitkidir. Yaprak bitleri bünyelerinde tehlikeli virüsler içermektedir. Kabak bitkisi, bu virüslerden oldukça etkilenmektedir. Bu tür bir hastalık söz konusu olduğu zaman çaresi yoktur ancak bazı bitkiler genetik olarak dayanaklıdır. Dayanaklı olan bu kabaklar gecikenler sınıfına dahil edilebilir. Erkenci kabaklar, gecikenlere nazaran bu özelliği bünyelerinde barındırmazlar. Havanın ısınmaya başlamasıyla birlikte fiziksel ve kimyasal özelliklerini kaybetmeye başlayarak tanınmaz bir duruma gelebilmektedir. Yaprak kısımlarında deformasyon, mozaiklenme ve cüceleşme gibi olumsuz durumlar gözlemlenebilmektedir. Bu olumsuz etkilerin en büyük sebebi, bitlerden bulaşmış olan virüslerdir. Daha dayanaklı olması sebebiyle kabak yetiştirirken geçici olan kabak türünden seçilmesi önerilir.
10 ve 20 arasında bir miktarda tohum kullanılması yeterli olacaktır.

Yetiştirmeye başlayacaksanız önceden iyi bir araştırma yapmanız öncelik basamağı olarak şiddetle tavsiye edilmektedir. Düzgün meyveleri bulunan ve renkleri canlı olan türler tercih edilmelidir.
Geniş gözlü bir kap almayı, bununda yanında torf almayı da unutmayınız.
Torf kaba doldurulurken çok fazla sıkıştırılmamasına özen gösterilmelidir.
Kabak çekirdekleri toprağa gömülürken , çekirdeğin sivri kısmı yukarı bakacak şekilde ve çekirdeğin sivri kısmı çok hafif dışarıda kalacak şekilde torfa batırılmalı ve bolca sulanmalıdır. Bu işlemi fidelerin toprağa taşınmasının planlandığı tarihten yaklaşık olarak 20-25 gün önce yapılması doğru olacaktır.

Kabak yetiştirdiğiniz bahçenin toprağını mümkünse hayvan gübresi ile beslemeli ve zenginliğini arttırmalısınız. Eğer bunu yaptıysa baka hiç gübre kullanmayın.
Bahçeye taşınan kabak fideleri yaklaşık bir ay kadarlık bir süreden sonra ilk ürünlerini verecektir.
Özellikle ilk ürün zamanı yaprak bitlerine karşı ciddi anlamda önlem alınması gerektiğini unutmayınız.

Kabak bitkisinin en narin kısmı kök kısmıdır. Bolca sulanması gerekmektedir ancak toprakta durgun su bırakmamalısınız. Kabak, durağan suyu istemez. Aynı zamanda yaprak kısımlarıda oldukça naziktir. Dikkatli olunması gerekmektedir.

 


Önlemler

Kabak istenildiği gibi hızlı bir şekilde sonuç elde edilen bir bitki türüdür. Belki de en hızlı sonuç veren bitki türü denilebilir. Çünkü meyvelerini tüketmek için olgunlaşmasının beklemek gerekmemektedir. Olgunlaşmadan tüketilebilir. Bu durum bir taraftan avantajken bir taraftan dezavantaj oluşturmaktadır. Yaprak bitleri doğası gereği bahar mevsiminin bu en erkenci, güçlü, hızlı ve lezzetli bitkisine büyük bir iştahla saldırmak isteyecektir. Bitlerden korunmak için ciddi anlamda önlemler alınma şarttır. Korunmak amacıyla kullanılan ilaçların bitkiler üzerinde kalıntı bırakmaması da en az bitlerden kurtulmak kadar önemli bir konudur. Fideler bahçeye taşındığında gerekli miktarda ‘imidaclopirid´ kullanılabilmektedir. Uygun dozda kullanımı kabaklarınız için faydalı olacaktır.

 


Faydaları

İçerisinde bol miktarda lif bulundurmakta olan kabak bitkisi, bağırsakların çalışmasını hızlandırır ve düzene sokar. Böylelikle sindirim sorunu çözülür, boşaltım sisteminizde olumlu bir etki bırakmış olur.
Kabızlığa iyi gelen kabak, bağırsak ve mide duvarına yumuşaklık vererek işlevselliğini arttırmaktadır. Özellikle basuru bulunan hastalar bolca tüketmelidir.
Bağırsak kurtlanma probleminiz varsa helvacıkabağının çekirdeklerini tüketerek kurtların düşmesini hızlandırabilirsiniz.
İçerisinde vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, sodyum ve potasyum elementlerini barındırmaktadır.
Sağlığınız için genel anlamda iyi etki yaratacak kabak bitkisinin bolca tüketimi uzmanlarca da önerilmektedir.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler