Hamilelikte ve Emzirme Döneminde Sigara Kullanımı

Hamile Bir Kadının Sigara İçmesi Bebeğe Ne Şekilde Etki Eder?

Hamilelikte ve Emzirme Döneminde Sigara Kullanımı

Sigara başta olmak üzere tütün ürünleri bağımlısı kadınların çoğu, hamile kaldıklarında bu alışkanlıklarından vazgeçememektedir. Bu durum, hem annenin hem de bebeğin sağlığına olumsuz olarak etki etmekte, doğrudan ya dolaylı olarak çoğu hastalığa ve hatta bebek ölümlerine bile neden olmaktadır.
İçerisindeki sayısız kimyasalın yarattığı olumsuzlukları vücut bir dereceye kadar tolere edebilmekte olmasına karşın hamileler için bu durum geçerli değildir. Annenin sağlığına verdiği zararların yanı sıra sigara dumanı, bebeklerde çok daha fazla onulmaz hasarlar bırakmaktadır.

Hamile Bir Kadının Sigara İçmesi Bebeğe Ne Şekilde Etki Eder?

/resimler/2018-1/19/1650389344350.jpg

Öncelikle sigara içen kadınların düşük ya da erken doğum (36. haftadan önce) riskiyle karşı karşıya olduğu bilinmelidir. Erken doğumun yarattığı en önemli sorun ise tam oluşmamış olması dolayısıyla bazı hayati organların fonksiyonlarını yerine getirememesidir. Böylelikle bebek doğduğu anda yapılan müdahaleler ile hayata tutunabilmesine karşın ileriki dönemlerde bazı sağlık problemleri yaşamaya meyilli hâle gelmektedir. 

Düşük ve erken doğuma ek olarak bebeğin düşük kiloda doğması riski de annenin sigara içtiği durumlarda artar. Bebeğin düşük kiloda doğması demek, beraberinde zekâ geriliği ve felç başta olmak üzere birçok sağlık probleminin de ortaya çıkacak olması demektir.
Ayını tamamlamış olsa da bebeğin yarık damak/dudak gibi kimi sağlık problemleriyle doğması muhtemeldir. Plasentanın olması gerekenden erken ayrılması ve bebeğin rahim içindeki gelişiminin gerilemesi de sigaranın verdiği ciddi zararlardandır. Tüm bu zararların en büyüğüyse, şüphesiz, bebeğin anne karnında ölümüdür.
Bebekler gibi anne adaylarında da kimi sağlık sorunları baş göstermesi olasıdır. Bunlar arasında en yaygın karşılaşılan sağlık sorunu, gebelik zehirlenmesidir. Ayrıca sütün kalitesi ile miktarı da içilen sigaranın miktarına göre düşecektir.

Sigara Kullanımının Doğumdan Sonraki Etkileri


Hamilelik sırasında sigara içen kadınlar sağlıklı bir bebek dünyaya getirmiş olsalar da bu durum, doğumu müteakip süreçte sorun yaşanmayacağını garantilemez. Bu süreçte bebeklerin yaşam fonksiyonları aniden durabilir (Ortamda içilen sigara dumanına bebeğin maruz kalması da aynı durumla sonuçlanabilir.), solunum sıkıntısı ve kronik hastalıklar gün yüzüne çıkabilir. İlerleyen dönemlerde ise çocukta performans düşüklükleri ya da öğrenme güçlükleri yaşanabilir.
Doğumdan sonra sigara içen ya da sigara içilen ortamda bulunan annelerin sütünde sigaranın içerisindeki kimyasallara rastlanmaktadır. Bebeklerde süt emdikten sonra gaz, huzursuzluk ve kusma belirtileri görülebilir. Bazı bebeklerse kokudan rahatsız olarak süt emmeyi reddeder.

Sigarayı Bırakma Zamanı!


Sigara bağımlısıysanız, hamile kalmadan önce bu alışkanlığınızı bırakmanız gerekmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki hamileliğin hangi evresinde olursa olsun sigara içmeyi kesmeniz bahsedilen anormalliklerin görülme olasılığını azaltacaktır.
Sigarayı bırakmak bebeğinizin sağlığına olduğu kadar kendi sağlığınıza da önemli katkılarda bulunacaktır. Hamilelik sürecini daha rahat ve gebelik zehirlenmesi gibi sorunlardan uzak, sağlıklı geçirmek için sigaraya mutlaka “elveda” demelisiniz.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler