Güvenli Online Alışveriş İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Güvenli Online Alışveriş İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Güvenli Online Alışveriş İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Kendinizi kimlik avcılarından ve sanal dolandırıcılardan korumak için bilgi sahibi olmalısınız

Artık online alışveriş olmadan yapamaz hale gelmeye başladık. Ayakkabıdan saç tokası satın almaya kadar neredeyse günlük hayatımızın vazgeçilmezi olan online alışveriş acemiler için büyük tehlikeleri de beraberinde getiriyor.
İnsanların hayatına çok büyük kolaylıklar getiren e-ticaret sistemi kişileri yerinden kalkmadan büyük fırsatlarla ve uygun fiyatlarla buluşturuyor.

Peki online alışverişte karşımıza çıkacak risklerle nasıl başa çıkabiliriz? Tehlikeler neler? Dolandırıcıların taktikleri neler?

Online alışverişte bu adımları bilerek ve takip ederek muhtemel dolandırılma vakalarından kurtulmanız mümkün olacaktır.

 

 

1- Anti-Malware, Virüs programları kullanın

/resimler/2018-6/26/1544447298664.jpg

 

 

Bu tür programlar siz farkında olmadan bilgisayarınıza giren veya girmeye çalışan casus yazılımları engellemek için gereklidir. Casus yazılımlar siz farkında olmadan arka planda sizin tüm klavye hareketlerinizi kaydedebilir. Klavyede ne yazdığınızın, kredi kartı bilgileri ve şifrelerinizin, özel sohbetlerinizin başkaları tarafından televizyon izlenir gibi izlenmesini istemezsiniz değil mi? Ayrıca bu tür casus yazılımlar size fark ettirmeden bilgisayarınızın veya cep telefonunuzun donanımını kendi amaçları için kullanarak enerji tüketiminin artmasına da yol açabilir.

Virüs programlarını bir bilene sorarak seçmeli ve otomatik güncellemelerini mutlaka açarak kullanmalısınız. Her gün yüzlerce yeni virüs sanal aleme yayılıyorken otomatik güncellemelerin önemi bir kat daha artmıştır.

 

 

2. Akıllı cihazlarınızın ve bilgisayarlarınızın güvenlik ayarlarını gözden geçirin

Virüsten koruma ve casus yazılım önleme uygulamalarına ek olarak yerleşik yazılımınızın da koruma kalkanlarını devrede tutmalısınız. İşletim sistemlerinin güçlü ve akıllı koruma sistemleri mevcuttur.Ek güvenlik ekstra güvenlik demektir. Göz ardı etmeyin.

Cihazlarınızın işletim sistemlerini sık kullandığınız tarayıcıları sürekli güncel tutmanız da önemli bir önlemdir.

 

 

3. Daha önce adını duymadığınız her işletmeye şüpheyle yaklaşın

Kendinizi korumak için yapabileceğiniz en iyi şey, kredi kartı gibi ödeme bilgilerinizi kime verdiğinize dikkat etmektir. Ziyaret ettiğiniz alışveriş sitesinin tanınır ve güvenilir olup olmadığından emin değilseniz, orijinalliğini ve güvenliğini doğrulamak için bazı araştırmalar yapın.

Buna ek olarak ödeme bilgilerinizi doğrudan online mağazaya vermek yerine üçüncü taraf bir aracı kullanabilirsiniz. Sanal pazar yeri olarak adlandırılan bu platformlarda alışverişte 3.cü taraf alıcı ve satıcı arasında tampon görevi görür. Ödeme alınır, mal alıcıya teslim edilir ve bu teslimattan sonra alıcının onayı ile ödeme 3.cü taraf kuruluştan satıcıya aktarılır.

 

 

4. Banka kartı yerine kredi kartı kullanın

Kredi kartları, banka kartlarına göre sanal alışveriş için daha güvenli bir seçim olabilir - eğer birisi online olarak finansal bilgilerinizi ele geçirmeyi başarırsa, daha az hasar verebilir. Çünkü;

Kredi kartları harcama limitlerine sahipken banka kartları doğrudan banka hesabınızla bağlantılıdır. Hesabınızdaki tüm parayı riske atma durumunuz olabilir.

Özellikle sanal alışverişlerde daha düşük limitli kredi kartları kullanarak riskinizi minimize edebilirsiniz. Son yıllarda güvenlik için geliştirilen sanal kart uygulamaları da iyi bir çözümdür. Bu sistemde sanal kartınıza sanal limitler tanımlayarak alışverişlerinizi yapabilir ve o limit bittiğinde kartın işlevsiz hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

 

 

5. Sipariş çıkış alanının şifrelenmiş olduğundan emin olun.

/resimler/2018-6/26/1544125735239.jpg

 

 

Sitelerde SSL sertifikası olup olmadığını kontrol etmeniz veri güvenliğiniz için oldukça önemlidir. Yakın zaman öncesinde kadar bir çok tarayıcı tüm sitelerde (e-ticaret sitesi olsun, olmasın) SSL sertifikası zorunluluğu getirmiş bu sertifikaya sahip olmayan sitelere girişte kullanıcıları uyararak “güvenli değil” ibaresine yer vermeye başlamıştır. Bunu kontrol etmek için adres çubuğundaki http yazılı yere bakmanız yeterlidir. Burada eğer “https” yazıyorsa o site SSL sertifikasına sahiptir demektir. “S” harfi olmadan sadece “http” yazıyorsa o siteden alışveriş için uzak durmalısınız

 

 

6. Siparişiniz bilgilerinizi mutlaka kaydedin ve ulaşılabilir bir durumda bulundurun

Online satın alma işlemlerinizi belgelemek her zaman iyi bir fikirdir. Satıcı sitelerin çoğu size bir e-posta gönderecek ve sipariş bilgilerinizi içeren bilgileri size iletecektir. Bu tür maillerde bir satın alma makbuzu ve sipariş onay numarası olmasına dikkat edin ve bu bilgileri ürün size teslim edilene kadar saklayın

 

 

7. Güçlü şifreler kullanın

 

 

Çoğu zaman en kritik güvenlik adımlarından biri, en az dikkat ettiğimiz şifrelerdir. Parolalar sahip olduğumuz en iyi güvenlik savunması olabilir, ancak düzgün bir şekilde oluşturulmazsa, bir bilgisayar korsanı bunları kolayca tahmin edebilir. Sahip olduğunuz herhangi bir sanal alışveriş hesabı için, iyi şifreler oluşturduğunuzdan emin olun.

 

 

8. Kredi kartı ekstrelerinizi ay içinde de sık sık kontrol edin

/resimler/2018-6/26/1545116048910.jpg

 

 

Hesaplarınızda bilinmeyen veya size ait olmayan hareketler gördüğünüzde daha kısa sürede müdahale edebilmek ve muhtemelen bu hareketlerdeki rakamları geri alabilmek adına ekstrelerinizi haftalık olarak kontrol etmenizde fayda var. Herhangi bir şüpheli hareket gördüğünüzde de aynı anda bankanızın 7/24 çalışan çağrı merkezini arayarak gerekli önlemleri almalı ve şikayetinizi iletmelisiniz.

 

 

9. Fiyatlara dikkat.

Anormal derecede fiyatlara sahip olan ürünler mutlaka sanal oltalardır. Örneğin piyasada veya diğer sitelerde 1000 tl değeri olan bir saati 99 tl satan bir site var ise oradan hemen uzaklaşın. 3000 tl değerindeki bir cep telefonunu 249 tl fiyatla satılık ilanı veren bir satıcı size telefon kutusu içinde salatalık göndermek için hazırda bekleyen bir dolandırıcıdır. Dikkatli olun.

 

 

10. Kargo teslim alırken bu hatayı yapmayın

/resimler/2018-6/26/1545403705689.jpg

 

 

Sipariş ettiğiniz ürünün size ulaşması için tek yol kargı veya kuryedir. Kargonuz şehrinize ulaştığında önünüzde iki seçenek var. Şubeden gidip teslim almak veya kargonun evinize kadar gelmesini beklemek. Her iki seçenekte de eğer bazı küçük noktalara dikkat etmezseniz başınız ağrıyabilir. Kargo sürecinde en önemli konu teslim sırasında ürünün kontrol edilmesidir. Ürünü kontrol etmeden kargo evrakına teslim aldım diye imza atarsanız artık kargonun ve satıcının tüm sorumluluğu bitmiş oluyor. Kargo şubesinde de olsanız evinizde de olsanız gelen kargoyu kontrol etmeden teslim evrakını imzalamayın. Eğer gelen kargoda bir sorun görüyorsanız o zaman görevliye tutanak karşılığında kutuyu iade edin ve teslim aldığınıza dair imza atmadan paketi geri gönderin. Bu noktada sorumluluk kargo şirketi ve ürünü satan şirkete devredilmiş olur. Sorun kimde ise gereğini yapmak zorundadır.

Kargo görevlileri paketi açamayacağınızı söyleyebilir. Ancak paketi açarak kontrol etmek sizin yasal hakkınızdır. Aksi durumda paketi reddetme ve geri gönderme hakkınız saklıdır.

 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler