Gıda Zehirlenmeleri

Gıda Zehirlenmeleri

Gıda Zehirlenmeleri

 

Gıda Zehirlenmeleri

  Gıda zehirlenmeleri son dönemlerde sıklıkla karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Gıda zehirlenmeleri bireyler üzerinde kimi zaman tehlikeli durumlar yaratabilmektedir. Bazen bir kimyasal zehirlenme gibi etkilere dahi sebep olabilmektedirler. Gıda zehirlenmelerinde mevcut zehir çok kısa bir süre içerisinde kana karışarak diğer organlara da zarar verebilmektedir. Gıda zehirlenmeleri genellikle kişilerin hazır olarak tükettikleri besinlerdeki parazitler, virüsler dolayısıyla meydana gelmektedir. Bundan dolayı kişilerin tükettikleri yiyecekler ve yedikleri mekanlar konusunda oldukça dikkatli olmaları gerekmektedir. Gıda zehirlenmelerinde kişi üzerinde birçok belirti gözlenebilmektedir. Bu yönden gıda zehirlenmesi yaşamış olan kişi bu durumu kolaylıkla fark edecektir. Aşağıda sıralamış olduğumuz durumlardan herhangi bir tanesi baskın bir şekilde kişide gözleniyor ise vakit kaybetmeden doktora gitmekte fayda olacaktır.

Gıda Zehirlenmelerinin Belirtileri

  Gıda zehirlenmesi yaşamış kişilerde genellikle görülen ilk belirti hafif hafif karın ağrılarıdır. Bu hafif şekilde başlayan karın ağrıları yaklaşık 10 dakika içinde çok fazla şiddetlenerek kişinin oturduğu yerden kalkmasına dahi izin vermeyecek duruma gelebilmektedir. Bir süre sonra da şiddetli bir mide bulantısı ve kusma da zehirlenmiş kişilerde karşılaşılan belirtilerdendir. Bu belirtilerle birlikte kişide herhangi bir zehirlenmeden şüpheleniliyorsa zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

  Zehirlenmiş kişilerde gözlenen bir diğer belirti ise ishal problemidir. Zehirli gıdalar kişinin direkt olarak sindirim sistemine etki ettiği için böyle bir soruna sebep olmaktadır. Meydana gelen ishal sorununda kişide görülen karın ağrısının şiddetinde herhangi bir azalma meydana gelmez. Oluşan ishal sorunu kimi zaman kanlı ishal şeklinde de oluşabilmektedir.

  Gıda zehirlenmelerinde ani mide krampları da kimi zaman söz konusu olabilmektedir. Mide şiddetli kasılmalar yaşayabilir.

  Zehirlenmiş kişiler genellikle sürekli olarak kusmaktadır. Kusma esnasında kişi kan da kusabilmektedir. Bu kan midenin tahriş olmasından sebep olmaktadır.

  Gıda zehirlenmelerinin temel nedeni olarak doğada bulunan bakteriler görülmektedir. Gıda zehirlenmeleri bu doğal ortamda bulunan bakterilerin yiyeceklerin üzerlerine ve dolayısıyla da sofralarımıza girerek organlarımızda hızlı bir şekilde yayılmasının bir sonucudur. Özellikle bu durum et ve et ürünlerinin herhangi bir bakteriye teması sonucu ya da zehirli bir et yemek sonucu ortaya çıkan durumdur. Bunun yanında gün içerisinde neredeyse elden düşürmediğimiz suyun içerisine de giren bu bakteriler gıda zehirlenmesine sebep olmaktadır. Yani aslında su deyip geçmeyerek tüm yiyeceklerin temizliğini çok güzel yaparak dikkatli beslenmekte büyük fayda var.

Gıda Zehirlenmelerinin Tedavisi

  Gıda zehirlenmelerinde ilk olarak zehrin türüne karar verilmelidir. Zehirlenme türü hastadan alınan kan ve dışkı örnekleri sonucunda ortaya çıkmaktadır. Gıda zehirlenmesinin tedavisinde hastaya sürekli olarak su verilir ve günlük serum takılır. 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler