Ev Kiralamadan Önce Bilmeniz Gereken 15 Şey--

Ev Kiralamadan Önce Bilmeniz Gereken 15 Şey

Ev Kiralamadan Önce Bilmeniz Gereken 15 Şey--

Ev satın almaya büyük bir karar diyorsanız ev kiralamak da en az onun kadar büyük bir karardır bilmelisiniz.

Hayatınızın uzunca bir dönemini geçireceğiniz kiralık da olsa bir yuvanın önemi bu noktada ortaya çıkmakta. Kişisel zevkleriniz, ekonomik durumunuz, işyerinizin konumu gibi bir çok farklı konu ev kiralama kararınıza doğrudan etki eder. Peki ev kiralarken nelere dikkat etmelisiniz.

 

İşte sizler için derlediğimiz 15 madde.


1- Evin çevresini kontrol edin. Hastaneye, eğlence mekanlarına veya huysuz bir komşuya yakın mı? Zira gürültülü ortamlarda yaşamak ve gece uyumak eziyete dönüşebilir.

2- Evcil hayvanlarla ilgili binanın durumu nedir? Evcil hayvanınız olmasa dahi sizi ilgilendiren bir konu. Çünkü apartmanda birden fazla evcil hayvan bulunabilir ve eğer bundan rahatsız olma ihtimaliniz varsa oradan uzak durun

3-Eşyalı bir ev kiralamayı düşünüyorsanız mutlaka eşyaları fiziki olarak kontrol edin ve beyaz eşya türü cihazların çalışıp çalışmadığını görün. Çünkü bu eşyalarla ilgili evde oturmaya başladığınız andan itibaren sorumlu olacaksınız.

4- Binaya giren su şebekesinin basıncına dikkat. Yoksa duş bile alamama ihtimaliniz var. Bir çok bölgede su basıncında ciddi dalgalanmalar yaşanabiliyor. Su basıncı düşük olursa çamaşır, bulaşık makineleriniz çalışmaz, güneş enerjisine su çıkamaz, hatta termosifona bile su dolamaz.

5.

/resimler/2018-6/27/1159284819510.jpg

 

 

Kira sözleşmesinin resmi maddelerine dikkat. Eğer aklınıza takılan bir madde var ise ev sahibiyle konuşarak üzerinde mutabık kalın. Resmi bir konu olduğu için dask sigortasını da bu maddeye dahil etmek yerinde olacak. Doğal Afet Sigortaları Kurumu ( DASK) sigortası ev sahibinin yükümlülüğünde olan bir sigortadır. Yeni yürürlüğe konan yönetmelikler ile artık dask poliçesi olmadan elektrik ve su abonelikleri alınamıyor. Bu abonelikler kiracıların adına olduğu için dask poliçesinin de onlar tarafından yaptırılması gerekir gibi bir hatalı görüş vardır. Dask sigortası binanın sigortasıdır. Yani ev sahibinin malını sigortalar. Bu nedenle kiracıların bu poliçeyi ödemesi gerekmemektedir.

6. Evin fiziki durumu ile ilgili görüş birliğine varın. Duvarların boyanması, mutfak ve banyo dolapları, pencereler, kapılar, camlar gibi evin sabit yapısı içinde yer alan unsurların durumları ile ilgili mutlaka konuşun. Bu unsurların yenilenmesi yenilenmemesi gibi konular sonradan can sıkabilir.

7. Ev sahibi ile yapacağınız anlaşmanın durumuna göre evde fotoğraflama veya video çekme yoluyla kullanmaya başlamadan önce tespitler yapın.

8.

/resimler/2018-6/27/1159009350196.jpg

 

 

Depozito ödenmesi gerekiyor mu? Genellikle ev sahipleri Türkiye şartlarında 3 ay veya 6 ay depozitolar talep edebiliyorlar. Ancak pazarlıkla bu rakamı aşağıya çekmeniz söz konusu olabilir.

9. Bir kefil gerekiyorsa bunun kim olacağına dair ön hazırlık yapın. Kimi ev sahipleri kefil isteyebilir.

10. Hoşunuza gitmeyen veya kabul edemeyeceğiniz türdeki anlaşma maddelerine karşı dik durun. Bu bir ticarettir. Siz alıcı ev sahibi satıcıdır. Kimse zorla bir malı bi başkasına satamaz. Siz de istemediğiniz bir malı almak zorunda değilsiniz

11. Ev sahibinin talep ettiği depozitonun nerede tutulacağına ve hangi para cinsinden olacağına dair bilginiz olsun. Bunu ev sahibine sorun. Çünkü depozito konusu bir çok ev sahibi kiracı ilişkisinde ilişkinin bitmesi aşamasında soruna dönüşebilmektedir. Ev sahibi parayı çeşitli bahanelerle iade etmek istemeyebiliyor.

12. Yasal haklarınızın fazlasıyla farkında olun. Gerekiyorsa bununla ilgili sıkı bir okuma programı yapın ve çeşitli kaynaklardan yasaları detaylıca okuyun ve yeri geldiğinde bu bilgileri kullanın.

13. Kira artışları ile ilgili tereddüde yer bırakmayan kesin çizgiler koyun. Ki kira artış zamanları geldiğinde can sıkıcı anlaşmazlıklar yaşanmasın.

14. Bir emlakçı ile çalışıyorsanız ve evi size emlakçı buluyorsa mutlaka onunla da sınırları belirleyecek bir görüşme yapın. Ne kadar komisyon isteyeceğini bilmelisiniz?

15. Her konuyu kağıda dökün. Söz uçar yazı kalır demiş atalarımız. En ince detayına kadar her şartı ve maddeyi yazın ve karşılıklı olarak imzalayın

 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler