Et Dondurucuda Nasıl Saklanmalıdır?

Yeni kesilmiş olan bir hayvanın etinin doğrudan buzdolabına girmesi doğru değildir.

Et Dondurucuda Nasıl Saklanmalıdır?

Et Dondurucuda Nasıl Saklanmalıdır?
Yeni kesilmiş olan bir hayvanın etinin doğrudan buzdolabına girmesi doğru değildir. Buzdolabına girmeden önce yeni kesilmiş etin 5-6 saat kadar beklemesi gerekmektedir. Bu bekleme sürecinin asıl amacı hayvanın vücut sıcaklığının bulunduğu ortama göre değişmesini sağlamaktır. Böylelikle et dondurucuda birden şok etkisiyle gerilmemiş olur, yumuşar ve tadı da daha güzel olur. Bu şekilde hazırlanmış olan et buzdolabına girerek bu halde 5-7 gün arasında saklanabilmektedir.
Etin ev içerisinde fazla olduğu durumlarda ise mecburiyetten dondurma yöntemine başvurulur. Fakat et dinlendikten sonra dondurucuya direk sokulmadan önce dondurucuya yakın oda sıcaklığından yüksek bir ortamda bir süre soğutulması gerekmektedir. Bu işlem için koyun etleri 7-15 gün, inek etleri ise 5-7 gün dinlendirilmelidir. Konu dana eti olunca dinlendirilme işlemine gerek yoktur. Bu ikinci dinlendirme işlemi kesinlikle zorunlu değildir, etin daha yumuşak ve tadının daha güzel olması için yalnızca bir öneridir.
Dondurulmak istenen etin çok kalın olmayan parçalar halinde bölünmesinde fayda vardır. Çok kalın parçalanmış olan etlerin dış kısımları kolaylıkla donup iç kısımlarının donması zaman alacağından iç kısımlarının bozulma olasılığı da artacaktır. İsteğe bağlı olacak etler haşlanıp suları süzüldükten sonra da dondurulabilmektedir. Hazırlanmış olan pirzola, kuşbaşı, biftek, rosto, şinitzel ya da kıyma şekline getirilerek haşlanmış olan etler buzdolabı poşetlerine sarılarak buzluğa koyulmalıdır fakat içlerindeki hava da boşaltılmalıdır.
Dondurucuda etlerin diğer besinlerle temas etmemesine özelikle dikkat edilmelidir. Etler buzluğa koyulurken üst üste gelmemelerine de dikkat edilmelidir. Hatta etler donmadan evvel poşetlerinin de birbirine değmemesi sağlanmalıdır. Böylece buzluğa koyulan etler kısa sürede sağlıklı bir şekilde donacaktır. Donduktan sonra etler daha sıkışık bir şekilde dondurucuya koyulabilir.
Doğru bir şekilde dondurulan koyun etleri 4-8 ay, dana etleri 610 ay kadar, sığır etleri ise 8-12 ay arasında dondurucuda saklanabilirler. Kıyma yapılmış etlerin saklanma süreci ise yaklaşık 3 ay kadardır.
Dondurucuda Kıyma Nasıl Muhafaza Edilir?
İlk olarak kıymalar porsiyonlar halinde ayrılır. Her bir parça ayrı ayrı paketlenir. Kıymalar paketlenmeden önce üzerinde kesinlikle baharatlama işlemleri yapılmamalıdır.
Ayrılmış olan kıymalar streç filmle de kaplanabilir. Ayrıca paketleme işlemi için buzdolabı poşeti kullanmak da uygun olacaktır. Ancak eğer ki buzdolabı poşeti kullanılacak ise torbanın içerisinde hava kabarcığı oluşmamasına dikkat edilmelidir. Kıymalar paketleme işlemi sona erdikten sonra direkt olarak buzluğa koyulabilir.
Kıymalar tüketileceği zaman dondurucudan çıkartılarak soğukluğu biraz daha az olan soğutucu ya da buz sökücü kısmına koyulabilir. Kıymalar çözüldükten sonra dilendiği gibi kullanılabilir.
Bu yöntemler uygulanarak kıymalar yaklaşık 3 ay kadar muhafaza edilebilir.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler