Çocuğumla Kaliteli Zamanlar: Günün Nasıl Geçti?

Çocuğumla Kaliteli Zamanlar: Günün Nasıl Geçti?

Çocuğumla Kaliteli Zamanlar: Günün Nasıl Geçti?

Çocuğumla Kaliteli Zamanlar: Günün Nasıl Geçti?

Rutin bir tempoyla geçen günün ardından eve adım atıldığında bir aile için en önemli detaylardan biri aile üyelerinin arasındaki iletişim, sohbettir. Çocuklu aileler için iletişim mutlaka olması gereken ve üzerinde dikkatli hareket edilmesi gereken bir detaydır. Zira çocuğun kişisel ve zihinsel gelişimi olumsuz etkilenebilir, içine kapanık olabilir ve sorunlarını ailesinden saklayabilir. Çocuğunuzun her konuda size açık olması, korkmadan sizinle konuşabilmesi için küçük yaştan itibaren bu konuda çocuğunuza gereken yakınlığı vermelisiniz. Görevden ziyade sohbet şekline çevirmek önemli bir detaydır. Bunu aşılamak, keyifli hale getirmek için ise çocuğunuzdan önce siz kendi gününüzü, ev-iş-okul gibi kendi rutininizi anlatabilir, bazen soru sorabilir, fikrini alabilirsiniz. Böylece çocuk hem sizin gününüzü öğrenmiş olacak, hem paylaşmanın önemini kavrayacak hem de anne ve babasının kendi fikirlerini önemsediğini fark edecek. En önemlisi ise bir süre sonra siz daha sormadan kendi gününü anlatarak bu sohbetin doğal bir rutine dönüşmesini sağlayacak. Bu döngüyü yakaladıktan sonra mutluluğun tadını çıkarabilirsiniz. Çünkü çocuğunuzla artık sadece ebeveyn – çocuk değil aynı zamanda arkadaşsınız da.

Çocukların sizin otoritenizden korkmaması, sizinle her şeyi (en kötü şeyleri dahi) paylaşabileceği düşüncesini aşılamak için önce siz adım atmalı ve onu teşvik etmelisiniz. İnanın bu ilişkiyi yakaladıktan sonra gelecek dahil olmak üzere yaşam boyu çocuğunuza olan güveniniz tam olacak. Aynı şekilde çocuğunuzun da size olan güveni net olacak. Neticede anne babasıyla her şeyi rahatça paylaşan çocuklar gizli saklı olmadan şeffaf bir şekilde aile ilişkisi kurarlar. Çocuk kötü bir şey yaptığında, bir hata işlediğinde bile sorumluluk almayı bilerek sizinle bunu konuşacak kadar olgun kişiliğe sahip olur.

Sıkıntılarını paylaşın, ona arkadaş olun

Çocuğunuz sizinle bir sıkıntısını paylaştığında veya henüz bunu yapamıyorsa ve siz fark ediyorsanız onunla iki arkadaş gibi karşılıklı konuşmayı denemelisiniz. Yargılamadan, geniş açıdan olaylara bakmasını sağlayarak, çözüm önerileri sunarak, empati yeteneğini geliştirerek sıkıntılar çözülmeli. Ailesinden destek alan çocuğun her zaman daha güçlü ve özgüvenli olacağını, sorumluluklarından kaçmayacağını bilmelisiniz.

Her zaman yanında olacağınızı hissettirin

Sadece iyi günde ve başarıda değil kötü zamanlarda, hata yaptığında ve başarısızlığında da ailesi olduğunuzu gösterin. Açıkça bunu dile getirin ve hata yaptığında size gelip doğrudan söyleyebilmesi için gereken zemini hazırlayın, hissettirin. Unutmayın ki çocuğun her hatasından onu yetiştiren kişiler olarak sizler de sorumlusunuz.

Sınırlamayın, yasaklar koymayın

Anne baba olarak en sık yaptığınız hata çocuğa sınırlar koymak, cezalandırmak. Bunu yapmak yerine çocuğa hatasını göstermek, yaptığı davranışın doğrusunu anlayışla gösterip öğretmek emin olun her zaman olumlu sonuçlar doğurur. Yasaklar koymak çocuğunuzun inatlaşmasını sağlayabilir. Ergenlik dönemine giren çocuklar bilhassa daha asi olduğundan yasak koymak yerine kontrolün sizde olduğunu hissettirip, sorumluluklarını hatırlatarak karşılıklı konuşarak olayları aşmayı deneyin.

Sevginizi esirgemeyin, sevildiğini daima bilmesini sağlayın

Ne olursa olsun çocuğunuz nasıl bir hata yaparsa yapsın asla sevginizle tehdit etmeyin. Aile sevgisinden şüphe eden çocuk kişisel gelişiminde gerilemeye geçer, sosyal ilişkileri zayıflar. Çocuğunuza onu başarılı günlerinde olduğu gibi başarısız olduğu anlarda da sevdiğinizi, daima yanında olduğunuzu hissettirin. Aile sevgisinin tükenmeyeceğini bilen çocuk sizinle sorunlarını, heyecanlarını ve hayatındaki gelişmeleri paylaşma konusunda gönüllü olacaktır. Sevginin çocuk gelişimindeki yerini küçümsemeyin.

 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler