Çayın Bilinmeyen Zararları

herkesin bilmediği ya da yanlış bilinen bilgileri yazalım dedik.

Çayın Bilinmeyen Zararları

Çay, gün içinde en sık tüketilen içecekler arasındadır. Farklı pek çok bitki çayı olsa da, siyah çayın yeri, özellikle de tiryakileri için çok başkadır.

Özellikle ülkemizde çok fazla tüketilen çay hakkında herkesin bilmediği ya da yanlış bilinen bilgileri, çay demlemenin püf noktalarını yazalım dedik. Keyifli okumalar!

/resimler/2018-3/2/1211285412548.jpg

 

Çay demlemenin püf noktaları

  • Çay demlerken kireçli olan musluk suyu yerine damacana suyu kullanmalısınız çünkü kireçli su sağlığa zararlı olduğu gibi, çayın görüntüsünün matlaşmasına ve tadının bozulmasına da sebep olur.

 

  • Kullanılan demlik de çayın tadını etkiler. En ideal demlik, porselen demliktir; çelik ya da alüminyum demlikler, porselen demliğin verdiği güzel tadı veremez.

 

  • Demliğe döktüğünüz çayı çaydanlığa yerleştirmeden önce ılık suyla yıkayın; böylece hem çayın temizlenmesini, hem de tadını daha iyi verebilmesini sağlamış olursunuz.

 

  • Çaydanlığın altındaki su kaynar kaynamaz çayın üstüne dökmeyin, o zaman çayın yanmasına sebep olursunuz. Su kaynadıktan sonra birkaç dakika bekleyin ve çayı öyle demleyin.

 /resimler/2018-3/2/1209443379249.jpg

Çayın acımaması için ne yapılmalı?

 

  • Çayı demledikten sonra ocağın üstünden alın çünkü çay ocağın üstünde kaldıkça acılaşır. Acı çay, sağlık için de iyi değildir.

 

  • Çayı yüksek ısıda demlemekten kaçının; yüksek ısıda kalan çay, insan sağlığını kötü bir şekilde etkileyerek kanser gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.

Çayı kendiniz demlediğinizde buna dikkat edebilirsiniz, dışarıda ise içtiğiniz çayın aşırı ısıya maruz kalıp kalmadığını tadından anlayabilirsiniz. Tadı acımış, bayat olan çaylar muhtemelen yüksek ısıya maruz kalmış çaylardır, bunları tüketmekten mümkün olduğunca kaçının.

 

  • Çayı aşırı kaynamış su ile demlemeyin; aşırı kaynayan su çaya döküldüğünde çayın içindeki bazı maddeler bakteri oluşmasına yol açar. Zaten çayın tadındaki acılık da bu bakterilerin üremesinden kaynaklanır.

 

  • Çaydanlığın alt kısmına su koyduktan sonra, demliğe hemen çay koymayın; çayı, su kaynadıktan hemen sonra üst demliğe koyun ve demleyin. Eğer çaydanlığın alt kısmına koyduğunuz suyla birlikte demliğe de çay koyduysanız, o zaman çayın üzerine biraz soğuk su ekleyerek bırakın.

Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler