Bahçe Bitkileriniz İçin Hidrojen Peroksit Gerekli mi?--

Bahçe Bitkileriniz İçin Hidrojen Peroksit Gerekli mi?

Bahçe Bitkileriniz İçin Hidrojen Peroksit Gerekli mi?--

Bahçenizde bir türlü istediğiniz sonucu elde edemiyor musunuz? Bitkileriniz istediğiniz canlılık ve güzellikte görünmüyor mu gözünüze? Bitkilerinizde küf ve mantar sorunu mu baş gösteriyor? Keyif almak için uğraştığınız bahçenizde bu sorunlarla uğraşmak gerçekten can sıkıcı olabilir. Bir çok zirai ilaç denemenize rağmen yine de çözüm bulamamak daha da sıkıcı.

Umutsuzluğa kapılmanıza gerek yok. Berrak bir sıvı işinize yarayabilir. Bu yazımızda hidrojen peroksiti inceleyeceğiz.

 

Nedir Bu Hidrojen Peroksit Denen Kimyasal?

/resimler/2018-6/26/1741480248237.jpg

 

 

Görünüm olarak suya benzeyen renksiz ama çok keskin kokusu olan bir çeşit kimyasal maddedir. Sulandırılmış bir çözelti olarak evin bir çok yerinde kullandığınız kimyasalların içinde bulunan bu sıvı kulağınızda saç ağartıcısı olarak kalmış olabilir.

Küçük bazı yaraların dezenfekte edilmesi için de kullanılır. O kadar geniş bir kullanım alanı vardır ki halılarınızdaki mayt ve akarları öldürmekten akvaryumunuzdaki yosunları gidermeye kadar her yerde karşınıza çıkabilir.

 

 

Peki Nasıl Bir İşlem Yapıyor da Bahçede Kullanılabiliyor?

Hidrojen peroksit fiziksel olarak suya çok benzer. Hatta cam bir şişede su ile karıştırılma ihtimali çok yüksektir. Ama kimyasal olarak bambaşka bir sıvıdır ve işin ilginç yanı bitkiler üzerine harika etkileri vardır.

Bitkilerin yağmur suyuna daha farklı tepkiler verdiğini hepimiz biliriz. Sulama suyu ile yağmur suyu çok farklı etkilere yol açıyor. Hidrojen peroksit de aslında bitkileri aldatıyor. Siz bitkilere bu sıvıyı verdiğiniz zaman bitkiler yağmur suyunun içinde bulunan bazı doğal maddelerin geldiğini düşünüyor ve ona göre daha olumlu tepkiler veriyor.

 

 

Hidrojen Peroksiti Nasıl Kullanmak Gerekiyor?

Aslında çok basit bir kullanım yöntemi vardır. 32´ye 1 kuralı. 32 litre su içine 1 litre hidrojen peroksit karıştırmanız yeterli olacaktır. Bu çözelti suyu akşamları bahçenize püskürterek uygulayın. İşlemi yaparken çiçek ve yapraklara denk getirmemeye özen göstermelisiniz. İşte bu kadar basit. Farklı amaçlar için farklı oranlar da vardır. Bunları araştırarak öğrenebilirsiniz.

Hidrojen Peroksiti Kullanmanız İçin Önemli Sebepler

 

 

Bitki Kökleri İçin Doping Maddesi Gibidir

Toprağın havalandırılması bahçe için önem arz eden bir durumdur. Toprağı havalandırmanız besinlerin bitki köklerine daha rahat ve yoğun şekilde gitmesini sağlayacaktır. Toprağın havalandırılmış olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? Bit bitkiyi yerden köklemeye çalışın. Eğer köklendiğinde ortaya çıkan kökler kırılarak ve ezilerek çıkıyorsa o zaman toprağınızın havalandırılmaya ihtiyacı var demektir. Havalandırılmayan toprak toksin biriktirir ve bu da hastalık demektir.

Toprağı havalandırdınız ama buna rağmen köklerde sorun yaşıyorsunuz. Bitkilerinizin yaprakları yan komşununki kadar canlı ve parlak değil. Hatta kimi yerlerinde sararmalar bile var. Hidrojen peroksiti burada devreye alabilirsiniz. %3 gibi az bir miktarda çözelti ile bitki köklerini sulayın. Böylece oluşan bakterileri yok ederek köklerin daha iyi su emmelerine yardımcı olur. Toprak suyun içindeki hidrojen peroksiti emdiği zaman onu parçalar ve ortaya büyük miktarda oksijen çıkarır. Bu da bitkileriniz için müthiş bir doping etkisi yaratır.

 

 

Çok Etkili Bir Dezenfektandır

Tıp dünyasında ve evlerde bakteri katili olarak bilinen bu madde dezenfektan olarak da kullanılır. Bunu zaten biliyor musunuz? Bilmediğiniz bir şey söyleyelim. Hidrojen peroksit ile bahçe malzemelerinizi de temizlemelisiniz. Herhangi bir bitkide olan bir hastalığın nasıl olup da bahçenin diğer ucundaki bir bitkiye bulaştığınız hep merak ettiniz değil mi? Hastalığa neden olan bakterileri siz taşıdınız. Çapa ile, kürek ile. Böyle bir durumla karşılaşmamak için hastalıklı gördüğünüz bir bitki ile ilgilendikten sonra orada kullandığınız aletleri hidrojen peroksit ile temizlemeyi deneyin.

4 litre su içine 2 su bardağı hidrojen peroksit koyun ve aletlerinizi bu suya daldırarak kısa süre bekletin.. İşte size hızlı temizliğin formülü.

 

 

Tohumlarınıza Enerji Verin

Bir çok kişi tohumları toprağa dikmeden önce bir süre suda bekletmenin iyi olacağını bilir ama çok az kimse bunu yaparken hidrojen peroksit kullanmayı akıl eder. Tohumların daha sağlıklı ve hızlı çimlenebilmesini sağlayan hidrojen peroksit aynı zamanda olası bakteri kaynaklı hastalıkların da önüne geçiyor. Aynı durum çimler için de geçerlidir.

Mantarlarla Sıkı Bir Mücadeleye Hazır Olun

Bitkilerde mantar çoğalması ve küf oluşumu önüne de aşılmaz bir set çekebilirsiniz. Toz, küf, tortu ve mantar için en etkili ilaçlardan biri hidrojen peroksit çözeltisidir. Denemelisiniz.

Böceklerle Mücadelede İşinizi Kolaylaştırın

Bal arısı gibi kimi böcekler bahçenize faydalı işler yapabilir. Ama bir çoğu can sıkıcıdır ve yok etmek için çok çabalarsınız. Hepsini öldürmeye ve yok etmeye çalışmayı bırakın. Hidrojen peroksit çözeltisini kullanmaya başladığınızda böceklerin de artık oralarda dolaşmadığını göreceksiniz.

 

 

Topraksız Tarım İçin Hidrojen Peroksit

Hidrojen peroksiti hidroponik (topraksız) tarımda da gönül rahatlığı içinde kullanabilirsiniz. Hidroponik tarım daha çok topraksız tarım olarak bilinen uygulamalardır. Bu tür uygulamalarda bitkiler toprak yerine özel bir solüsyon yardımı ile ihtiyaç duydukları besinleri alarak büyürler. Hidrojen peroksitin hidroponik tarımdaki en büyük katkısı bakterilerle olan savaşımı ile hazırlanan solüsyonlarda bakteri ve mantar oluşumunun önüne geçmek ve solüsyona ekstra oksijen desteği vermesidir.

 

 

Sararmış Otları Yok Etmek İster misiniz?

Hidrojen peroksit bitkiler için kullanıldığında çok fazla inceltilerek kullanılır. Ortalama kullanım oranı %1 civarındadır. Azı karar fazlası zarar mantığı ile bu oranı yükselttiğinizde bitkilerinize zarar verme ihtimaliniz var. İşte bu orandan yola çıkan botanikçiler hidrojen peroksiti kurumuş otları yok etmek için kullanmışlar. Bitkiler için %1 olan çözelti oranı kurumuş otlar söz konusu olduğunda %9 ları geçmektedir. Uygulama sırasında tek dikkat etmeniz gereken %9´luk çözeltiyi sağlıklı bitkilerle temas ettirmemektir.

 

 

Bitki Suyunu Dezenfekte Edebilirsiniz?

Eğer bitkilerinizi sulamak için özel bir depo kullanıyorsanız su deponuza hidrojen peroksit ekleyebilirsiniz.. Eklediğiniz madde musluk suyunda bulunan bir çok bakteriyi ve kloru parçalayarak oksijen bakımından zengin bir suya dönüştürür. Bitkilerinizi bu su ile sulamanız tam anlamıyla bir doping etkisi yaratacaktır.

 

 

Dikkat !

Bu maddeyi asla ısıtmayın veya suda kaynatmayın. Çok işe yarar ve yararlı bir madde gibi görünse de dengesiz bir kimyasal yapıya sahiptir ve ısınma durumunda patlama riski yaşatabilir.

 

 

Sakladığınız Yer ve Kabı Çok Önemli

Doğrudan güneş ışığı gören bir yerde ve su şişesi benzeri kaplarla asla saklanmamalıdır. Suya olan fiziki benzerliğinden dolayı çok üzücü kazalara neden olabilirsiniz. Özellikle çocukların ulaşamayacağı bir yerde saklamanızda yarar var.

Kullanım sırasında lastik eldiven kullanarak ellerinizi kimyasal etkilerden koruyabilirsiniz.

 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler