Akşam Yemeğinin Kilo Aldırdığı Doğru Mu?--

Akşam Yemeğinin Kilo Aldırdığı Doğru Mu?

Akşam Yemeğinin Kilo Aldırdığı Doğru Mu?--


Akşam yemeği birçok uzman diyetisyen tarafından standart bir hayata sahip insanlar için akşam saat 8´den sonra yenilen yemek olarak tanımlanır. Vücudumuza aldığımız her besin kilomuzu ve sağlığımızı doğrudan etkilemektedir. Yatmamıza yakın saatlerde yemek yemek veya kötü beslenmek vücudumuzun hızlı ve zararlı yağ depolamasına sebep olmaktadır. Metabolizmamızın en yavaş olduğu bu saatlerde alınan besinlerdeki kaloriyi vücut yakamaz ve yağa dönüşerek vücudumuzda depolanır ki bu durum yıllar içinde tehlikeli hastalıklara yol açabilmektedir. Günün aktif olunan saatlerinde gerekli kaloriyi alarak vücudumuzun enerji ihtiyacını karşılamamız gerekmektedir.
Kilo vermek, kilo almak veya sahip olduğunuz kilonuzu korumak için rutin yaşamımızı göz önünde bulundurarak vücudunuza alacağınızın besinlerin neler olması gerektiğini bilmemiz çok önemlidir. Kontrol altında tutulan beslenme alışkanlığı sadece kilonuzu değil bütün hayat kalitenizi etkilemektedir. Uykunuzdan tutun da kan dolaşım hızınıza kadar her şeyi etkileyen beslenme alışkanlıklarımız sağlığımız için en önemli husustur.

 


Akşamları Yemek Yersem Kilo Alır Mıyım?

/resimler/2018-6/12/1705157808194.jpg

 


Buna kesin bir cevap vermek için hayat koşullarınızı, uykuya dalma saatinizi vb. rutinlerinizi bilmek gerekir ancak kesin cevap verilecek bir şey varsa oda sağlıksız (kalitesiz) beslenmenin gerek kilo gerekse sağlık açısından vücudunuzu olumsuz etkileyeceğidir. Aşağıda genelde yapılan akşam yemeği hatalarından bahsedelim:
Sabahları kendimize geldiğimiz saatlerde atıştırma yapmak denilebilecek bir beslenmenin ardından yorucu bir gün geçirebilmekteyiz. Eve döndüğümüzde ise açlık, yorgunluk ve günlük stresin birleşimiyle buzdolabına saldırırız. Hem hızlı hem porsiyon açısından bolca yiyerek hem sindirimi zor bir sürece gireriz hem de ihtiyaç fazla kaloriyi vücudumuza alarak kalbimizi zorlarız. Gerekenden fazla kalori yağ şeklinde vücudumuzun çeşitli yerlerinde depolanarak sağlığımızı olumsuz yönde etkiler.
Yoğun geçen gün içerisinde işlerimizi yetiştirmek ve zaman kaybetmemek için hızlı tüketilebilen sağlıksız besinleri yemekteyiz hatta sonraya bırakıp öğün atlamak gibi bir yanlış yapabilmekteyiz. Akşam eve dönünce veya dışarıda tüm günün acısını çıkarırcasına yine bolca veya yağlı yemeklere adeta saldırırız. Bazen yoğunluktan akşam yemeği saatini geciktirir yatma saatine yakın bir saatte yemek yeriz. Bunlar büyük yanlışlardır. Mecbur kalınsa bile en kötü ihtimalle uyku saatimizden 2 saat önce son besini vücudumuza almalıyız aksi takdirde istemediğimiz sorunlarla karşılaşılması kesindir.

 


Geceleri Kesinlikle Yenmemesi Gereken Yemekler Nelerdir?

 


Aslında özellikle sabah ya da akşam diye ayırt etmeden önce genel anlamda beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz gerekmektedir. Tabi ki belli aralıklarla sağlıksız diye adlandırılan yağlı, kızarmış, gazlı veya kafeinli besinler alınabilir. İnsan vücudu ara sıra bu tarz kaçamaklara ayak uydurup zararlı maddeleri vücuttan kolayca uzaklaştırabilir ancak bu sürekli hale geldiği zaman zararlı maddeler kurtulmak zorlaşacaktır. Tabi ki birde yukarıda yazdığımız besinlere gece geç saatlerde veya uyku saatimize yakın saatlerde tüketirsek kilodan başka düşünmemiz gereken dertlere de yol açabilmektedir.

 

Fastfood, Sandviç

 


Genellikle ekmek arası şeklinde tüketilen bu yemek çeşidi kolay hazırlanabilirliğinden ötürü çokça tercih edilmektedir. Un ve suyun karışımından oluşan ekmek, lavaş vb. besinler karbonhidrat açısından zengindir ancak bu vücudumuz için gece saatlerinde yenmesi zararlı bir besindir. Sindirim zorluğu yaratarak mide hastalıklarına da yol açabilmektedir.
Genel Anlamda Yeşillik
Sebze-meyve insan sağlığı için çok önemli besinlerdir ancak burada kaçırılmaması gereken bir husus vardır. Yeşilliklerin sindirimi insan yapısını zorlamaktadır. Dinlenmeye geçecek olan vücudu gereksiz şekilde yoracak olan bu besinler şişkinlik ve hazımsızlık sorunlarına sebep olmaktadır.
Kızarmış Besinler
Yağda kızartılarak yenilen her yemek vücudunuza zararlıdır. Kızartma konusunda besin ayrımı yapılmasına gerek yoktur. Gece yenilmemesi gereken yemeklerin başında kızartmalar gelmektedir.

 


Akşam Yemeğinde Ne Yemeliyim?

 


Akşam yemeğinde ne yediğinizden önce günün hangi kısmında akşam yemeğini yediğiniz önemlidir. Eğer uyumadan önceki 5 saat içinde yiyorsanız Türk Mutfağı sağlıklı beslenmenin en güzel örneklerindendir. Her evde standart olarak pişen bakliyat, sebze veya protein ağırlıklı yemeklerden tüketebilirsiniz ancak burada da dikkat edilmesi gereken bir konu vardır. Porsiyonlarınızı az tutmak güzel bir çözümdür. Protein ağırlıklı bir yemek yanında kaliteli karbonhidrat içeren besinler alabilirsiniz. Akşam sofralarınızdan yeşillik ağırlıklı salatalarınızı da kesinlikle eksik etmemeniz gerekmektedir.
Çorba içmeye kesinlikle özen gösterilmedir. Sıvı gıdalar her zaman insan vücudunun dostudur. Eğer et-tavuk tarzı bir yemek yiyecekseniz bunu olabildiğinde ızgara şeklinde veya sebzelerle beraber sotelenmiş şekilde tüketmelisiniz. Buğulama şeklinde yapılan balık yemekleri de uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Mümkünse evde yapılmış yoksa hazır satılan yoğurt tüketmeye özen gösterilmedir ve bolca su tüketilmelidir.

 


Akşam Yemeği Saatini Kaçırdım Ne Yiyebilirim?

 

 
Mümkünse öğün atlamamaya özen gösterilmesi gerekir çünkü unutulmaması gerekir ki sağlığımızdan daha önemli hiçbir şey yoktur ancak o ya da bu şekilde akşam yemeği saatini kaçırdınız ve çok açsınız. Neler yiyebilirsiniz kısaca bahsedelim;
Kurutulmuş meyveler, ham kuruyemişler, yoğurt, bol sulu meyveler, muz ve çorba tüketebilirsiniz. Tabi ki bunları da abartmadan bir avuç veya bir kâse şeklinde tüketmelisiniz.

 

 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler