Ailede Şiddete Uğrayan Kadın Nasıl Davranmalı?

Ailede Şiddete Uğrayan Kadın Nasıl Davranmalı?

Ailede Şiddete Uğrayan Kadın Nasıl Davranmalı?

Eskiden beri sorun olarak karşımıza çıkan aile içi şiddet, ataerkil bir toplum olmamız dolayısıyla hiçbir zaman gündemimizden düşemeyen bir konu olmuştur. Kadın bu düzene her zaman boyun eymek zorunda kalan taraf oldu ve bu düşünce dini ve toplumsal kurallarla desteklenmek istendi. Oysaki kadına yönelik bu şiddet hiçbir bahane ile haklı gösterilemez ve bu noktaya devlet buna yönelik önlem almak durumundadır.

Aile içinde şiddet gören kadın hakkını savunmak konusunda, çok incindiği için tereddüt edebilir.Psikolojik, fiziksel veya cinsel zarara uğrayan  kadın yaşadığı bu olayı polise bildirdiğinde tekrar yaşayabileceğini düşündüğü için hakkını aramakta çok fazla çekimser davranacaktır.

 

Aile İçinde Şiddete Uğrayan Kadın Ne Yapabilir?

 

Her şeyden önce kadın bu durumu yaşar yaşamaz bir polis merkezine gidip durumu anlatmalıdır. Polis makamı kadını sağlık merkezine, olayın şiddetinin tespiti için rapor tutturulmasını sağlayacaktır.

Sağlık kuruluşundan tekrar polis merkezine gelen kadın için bir avukat temin edilir. Tabii eğer avukatı yoksa. Böylece soruşturma başlatılır.

Kadının, polis merkezinde olduğu süre boyunca yardımsever bir tavırla işlemleri yürütülür. Ayrıca olması gereken prosedürlere ek olarak, aile içi şiddet kayıt formu denilen bir form tutturulur. Kadının bu formu doldurması sağlanır. Bu form sonucunda gerek görülürse ve kadın isterse, kadın sığınma evine sevki yapılır.

Deliller toplanıp, süpphelinin sorgusu sağlanır. Soruşturmayı yapan savcı, elde edilenler neticesinde dava açılığ açılmamasına karar verir. Türk Ceza Kanununa göre ya dava açılır ya da takipsizlik kararı çıkar. Kamu davası açılması rededilirse mağdur şahsen de dava açabilir.

 

Şiddet Gösteren Eşe Uygulanan Yaptırımlar

Cumhuriyet savcısı eğer bir aile içi şiddet bildirimi almışsa, şikayet olsun olmasın olayla ilgilenmek durumundadır. Soruşturma açıp koruma tedbiri alınması için aile mahkemesine başvurur. Mağdur da şahsen aile mahkemesine başvurabilir.

 Aile mahkemesi şiddet uygulayan hakkında çeşitli koruma tedbirlerine karar verebilir. Elindeki silahını almak, eşinden uzaklaştırmak, evden uzaklaştırmak vb.

 

Koca, Koruma Kararına Uymazsa...?

Eğer koca koruma kararına uymazsa tekrarhakkında dava açılır. Bu davayı cumhuriyet başsavcısı, kamu davası şeklinde açar. Dava açılana kadar şiddet uygulayan eşin, verilen kararlara uyup uymadığını polis kontrol etmek zorundadır.

Şiddete maruz kalan kadınlara yönelik hizmet veren kadınkonuk evleri mevcuttur. Bu kurumlar kadınlara isterlerse çocuklarıyla beraber her türlü psikolojik, sosyal, hukuki yardımı sunmaktadır. Bu kurumlar SHÇEK´e bağlı çalışırlar.

 

ALO 183

Kadın, engelli, çocuklar için oluşturulmuş bu hat, bireylerin şiddete maruz kalma durumunda veya tehlkesinde yardım sunar. Gerek hukuki gerek psikolojik, ekonomik destek verir.

Barolar da kadınlara hukuki işlemler konusunda yardım sağğlamaktadır.

 

Tüm bunlardan önce şiddete engel olabilmek adına, önlem almak en doğrusu olacaktır. Bunun için de kadınların bilinçlendirilmesi, onlara psikolojik tedbir uygulamaları yapılması gerekir. Yani kadınları güçlendirmek, toplumsal statülerini yükseltmek onlara özgüven sağlayacaktır.

Sadece kadınlara yönelik değil tüm topluma yönelik çalışmalar yürütülmelidir. Eğitimin iyileştirilmesi, insan sevgisini  aşılanması ve cinsiyet ayrımının önüne geçilmesi bunlardan birkaçı olabilir.

 

 

 


Semiha aydın
12.06.2017 11:15:33
klişe olacak ama Bir kadını ancak bir hayvan dövebilir. kadına vuran kişi bence insan olamaz.

Serpil uçar
13.06.2017 13:14:33
Gerçekten çok yararlı bir yazı olmuş şiddet gördüğünde ne yazıkki çaresi olmadığı için kabullenen birçok kadın var.

Kerem Çınar
30.06.2017 19:12:13
21. YY da günümüz türkiyesinde karısını döven mağara adamları duyun kadınlar sizin malınız değil

Gamze Sayın
8.07.2017 21:13:03
Biraz mantıklı yaklaşın sırf senden güçsüz diye birini dövmek adamlık olabilirmi ?

Ahmet
11.07.2017 21:09:03
Kadını döveni alacaksın bi temiz döveceksin bak bakalım ne hissediliyomuş diyeceksin

Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler