7 Günlük Detoks Diyet (7. Gün)

7 günlük detoksunuzun son günündesiniz. Umarız geçtiğimiz 7 gün boyunca uyguladıklarınız sizler için faydalı olmuştur. Sizler eğer ihtiyaç duyuyorsanız benzer beslenme listeleri ile detoksunuza devam edebilirsiniz. Şimdiden sağlıklı bir yaz diliyoruz...

7 Günlük Detoks Diyet (7. Gün)

Bahar kapıda peki ya sonra malum aşk yaşadığımız canımız yaz. Kış aylarında alınan kiloların en kolay verilebileceği ve yine tek verme yolu olan  mevsim bahar. Kış aylarında son derece fazla ve  çabuk kilo alınıyor. Bu kiloları da yaza girmeden vermek gerekiyor. Kışın kalın kazaklar kalın paltolar ile alınan kiloları kamufle edebiliyoruz ancak yazın o incecik tiril tiril kıyafetlerimizle ne yazık ki bu mümkün olmuyor. Yazın bir de tatil plânınız varsa deniz kum güneş ile birlikte bikini mayo derken bu durumu saklamak pek de mümkün olmuyor.  Bunun yani sıra  kiloların sağlık açısından da oldukça olumsuz etkileri var.

Bunların yanı sıra kış ve yaz saatleri arasında gece ve gündüz saat farkları oldukça fazla. Hali ile gündüz süresi kısa olan kış aylarında insanlar daha az hareket ediyor ve gece uzun olan bu kış günlerinde gece atıştırmaları artıyor. Yazın ise hem sıcaklığın etkisi ile hem de gündüzün uzun olması sebebiyle hem insanlar daha hareketli oluyor hem de sıcaklık etkisi ile insanlar daha hafif yemekler tüketiyor. Kışın geceler uzun olunca da akşam açılmaları ve alıştırmaları daha fazla oluyor demiştik .Bizim tavsiyemiz odur ki akşam yatmasan saat 19.00 20.00 anda yeme içmeyi kesmeliyiz ya da uyumadan 4 saat öncesinde yeme içme işini bitirmeliyiz. Vücut kendini uykuya hazırladığı için metabolizma yavaşlıyor ve haliyle geç saatlerde yenilen besinler direkt olarak depolanıyor . Bu yediğimiz  besin bazında değil yani ne yersel vücut büyük ölçüde şekere çeviriyor ve bu daha sonra yağ olarak vücudumuzda kalıyor.

Bol bol su içmek sizler için en faydalısı . Biliyoruz ki vücudumuzun 3/4ü su ve bu demek oluyor ki su insan vücudunun yapı taşı.   Yani yetişkin bir birey günde 2 litre su içmeli ki bu da 8-10 bardak suya tekabül ediyor. Ancak su içmek uğruna böbreklerimizi de yormamalıyız. Elbette böbreklerimiz bu kadar suyu çok kolay düşebilir ancak birden 2 litrenin hepsini vücuda yüklemek böbreklerimizi fazlaca yoracaktır. Bu sebeple ara ara ve bardak bazında su içmeliyiz. Özellikle o gün içerisinde fazla yemek yediğiniz düşünüyorsanız bu su miktarını 3 4 bardak daha arttırabilirsiniz. Böylece metabolizmanız hızlanacak ve hazım da kolaylaşacaktır.

Tokluk hissi veren besinler tüketin. Bunun en temelinde lifli gıdalardır. Elma özellikle yeşil elma hem hazmı kolaylaştıracak hem de tokluk hissi verecektir. Ayrıca elma ağız sağlığı için son derece önemli bir besindir. Şeker oranı az olduğu için lastik asit daha az birikir ve dolayısı ile çürük oluşumu da kolay kolay gerçekleşmez. Yine elma ağız içinde bir nevi mekanik temizlik yapar. Lifli gıdalar olarak yine yulaf ezmesi ya da kabak buna örnek verilebilir ki zaten kabak bir yaz sebzesidir yani hem ulaşımı kolay hem de hormonsuz bir besin olacaktır.

Gün içerisinde olabildiğince aktif olmaya çalışın. Günlük 30 dakika yürüyüş yapmanızda fayda olacaktır. Tempolu yürüyüş ile bütün kas gruplarınızı çalıştırmanız mümkündür be özellikle kadınların en büyük sorunu olan basen ve kalça yağları yürüyüş ile daha kolay erir. Eğer evinizde daha rahat egzersiz yapmak isterseniz de o zaman internet üzerinden hem kalori sayımı ve günlük almanız gereken kalori miktarını belirleyen aplikasyonlar olduğu gibi yine bu aplikasyonlar ile ister genel ister bölgesel olarak bir egzersiz programına sahip olabilirsiniz.

Meyve ve sebze tüketimine özen gösterin. Günlük olarak 2 3 porsiyon arasında meyve yiyebilirsiniz.  Ancak özellikle muz tüketirken büyük bir muzun yarısını yemeniz gerekir çünkü muz şeker oranı en yüksek olan meyvedir. Sebzeleri ise yemek olarak 3 4 yemek kaşığı olarak tüketebilirsiniz.

Buna ek olarak protein tüketimini de devam ettirin. Protein dozu günlük ya da gün aşırı olarak avuç içiniz kadar olabildiği gibi köfte ve türevlerinde parmak boyunuz ve 3 parmak eninde olmalıdır. Protein dediğimizde aklınıza her be kadar et tavuk ve balık gelse de kuru nakliyatlardan özellikle mercimek (yeşil)  protein değeri oldukça yüksek bir besindir.

Eti köfte olarak tüketmek mülkünden yine tavuk etini de köfte olarak tüketebilirsiniz. Tavuk göğsünü ince ince kesip ve minderden geçirebilirsiniz. Bu işlem sırasında bir tatlı kaşığı kadar sıvı yağ ekleyin ve istediğiniz baharatlar ile tatlandırın. Tekrar minderden geçirerek bütün malzemelerin birbiri ile özdeşleşmesini sağlayın ve köfte şekli vererek ister ızgarada ister fırında pişirin.

PAZAR

Sabah

  • Bir adet yumurta ya da az bir beyaz peynir ile yapılmış omlet
  • 5 adet zeytin
  • 1 tatlı kaşığı bal ya da reçel
  • 6 dal maydanoz

/resimler/2019-4/22/1704200551327.jpg

Ara öğün

  • 1 adet meyve

Öğle

  • Yeşil salata ve içerisine ton balığı
  • 2 dilim çavdar ekmeği

Ara öğün

  • 1 fincan yeşil çay

Akşam

  • 3 yemek kaşığı sebze yemeği
  • 1 kase cacık

Ara öğün

  • Bir avuç kuru meyve

 

 

 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler