Termosifon ´um Bozuluyormu ?

Termosifon Suyu Neden Isıtmaz?

Termosifon ´um Bozuluyormu ?

 Termosifon ´um Bozuluyormu ?

Elektrik enerjisi ile çalışan termosifonlar, kullanıma hazır sıcak su bulunduran cihazlardır. Bu cihazların, farklı hacim değerlerine sahip kazanlarında sürekli sıcak su bulunur. Termosifonlar bunu içlerine aldıkları şebeke suyunu, önceden ayarlanan sıcaklık değerine kadar ısıtarak gerçekleştirirler. Isıtılan suyun soğumaması içinse, bu cihazların kazanlarının dış bölümlerinde ısı yalıtımlı malzemeler kullanılır. Sonuç olarak kazana alınan suyun sıcaklığı, termostat devrede olduğu sürece rezistans adı verilen ve elektriği ısı enerjisine çeviren parça tarafından ısıtılır. Ancak bazı durumlarda termosifonlarız kazanlarındaki su ısınmaz. Bu durum çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Şimdi, termosifonlarda yaşanan suyun ısınmaması probleminin sebeplerine bir göz atalım.

Termosifon Suyu Neden Isıtmaz?

Termosifon kazanındaki suyun ısınmamasının sebeplerinden birisi, elektrik bağlantısı ile ilgili yaşanan bir sorundan kaynaklanabilir. Bunun için öncelikle göstergeleri kontrol edilerek termosifonun çalışıp çalışmadığından emin olunmalıdır. Termosifon çalışmıyorsa önce termosifon sigortası, daha sonra da evin sigortaları kontrol edilmelidir. Elektrik bağlantısında herhangi bir problem söz konusu değilse, ısıtmama problemi başka bir sebepten kaynaklanmaktadır.

Termosifonlarda yaşanan ısıtmama probleminin sebeplerinden birisi de termostat arızasıdır. Bu durumda termostat sağlıklı bir şekilde çalışmadığı için su hiç ısınmıyor ya da istenen seviyede ısınmıyor olabilir. Bu durumda servis tarafından termostattaki arızanın giderilmesi ya da termostatın değiştirilmesi gerekir.

Termosifondaki devre koruma elemanlarındaki bir arıza da termosifonun suyu ısıtmamasına sebep olabilir. Genellikle şebeke elektriğinin geriliminde yaşanan ani değişiklikle bu duruma sebep olabilir. Bu durumda termosifon içindeki koruma elemanları daha büyük bir problem yaşanmaması için görevlerini yerine getirirler.

Termosifonlardaki ısınma problemlerinin en sık görülen sebebi ise rezistans adı verilen ısıtıcıdan kaynaklanmaktadır. Rezistans aşırı kireçlenme ya da korozyon sonucunda görev yapamaz hale gelebilir. Bunun sonucunda da termosifondaki su ısıtılamaz. Bu duruma ise kullanılan suyun çok kireçli olması ve termosifonun içerisindeki anot adı verilen parçanın zamanında değiştirilmemiş olması sebep olur. Anot, kazan içerisindeki korozyonu kendi üzerinde toplayarak rezistansın ve kazanın paslanmasını engellediği gibi, kendi üzerinde oluşan aşırı paslanmadan dolayı anotun her yıl değiştirilmesi gerekir. Bu durum ihmal edildiğinde rezistans üzerine kaplayan kireç ve pas tabakası suyun geç ısıtılmasına ya da hiç ısıtılmamasına sebep olur. Rezistanstan kaynaklanan arızlarda duruma göre rezistans tamiri yapılabilir ya da rezistans yenisi ile değiştirilebilir.

 

Termosifon Neden Ses Yapar?

Elektrikli su ısıtma araçları olan termosifonlar, özellikle doğalgaz altyapısı bulunmayan bölgelerde sıklıkla kullanılan pratik araçlardır. Belirli hacimdeki kazanlarında sıcak su depolayan bu araçlar günün her saati kolaylıkla sıcak kullanım suyu temininde kullanılabilirler. Hatta kazan içerisindeki su 24 saate kadar sıcaklığını koruduğundan, elektrik kesintisi olduğu durumlarda bile termosifondan sıcak su temin edilebilir. Ancak tüm eşyalarda olduğu gibi temosifonların da sağlıklı şekilde çalışmaya devam edebilmeleri için düzenli bakımları yapılmalıdır. Aksi halde bu aletlerin çalışmalarında bazı aksaklıkların yaşanması söz konusu olabilir. Bu şekilde termosifonlarla ilgili yaşanan şikayetlerden birisi de termosifonların sesli çalışmasıdır. Şimdi, termosifonlarda yaşanan bu problemin neden kaynaklandığına bir göz atalım.

 

Termosifon Neden Ses Yapar?

 

Temosifonların sesli çalışmasının sebeplerinden birisi kazan içerisinde bulunan ısıtıcı rezistansın kireçlenmiş olmasıdır. Suyu kireçli olan bölgelerde kazan içerisindeki sudaki kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller, sıcaklığın etkisi ile rezistans adı verilen ısıtıcı metal parçanın üzerine yapışırlar. Bu durum zamanla rezistans üzerinde kireç tabakası oluşmasına yol açar. Rezistans üzerini kaplayan kireç tabakası da ısı yalıtımı sağlayarak rezistansın kazandaki suya ısı aktarımını engeller. Bu durumda rezistans daha uzun süre çalışmak zorunda kalır. Zorlanan rezistans genellikle bu çalışma sırasında dışarıdan duyulabilen bir ses çıkartır. Bu problemin önlenmesi için rezistanstaki kirecin temizlenmesi ya da temizlenemeyecek durumda olan rezistansın yenisi ile değiştirilmesi gerekir.

 

Termosifonların sesli çalışmasının sebeplerinden bir diğeri de termosifonun emniyet ventili içerisinde yabancı madde bulunmasıdır. Bu parçanın içerisinde kireç, tortu ya da kum bulunması ventil içerisinden su akışını bir miktar engeller. Bu durumda suyun ventilden geçerken basıncının değişmesinden dolayı ses açığa çıkar. Termosifonda emniyet ventilinden kaynaklanan sesin giderilmesi içinse ventilin sökülüp temizlenmesi gerekmektedir.

 

Benzer şekilde su şebekesindeki basıncın düzensiz olması da termosifonların sesli çalışmasına neden olmaktadır. Bu durumun önüne geçilmesi için de termosifon girişinde su basıncını düzenleyen basınç regülatörleri kullanılmalıdır. Basınç regülatörleri termosifonların sesli çalışmasını engelleyeceği gibi, yüksek basınçtan kaynaklanan termosifon arızalarının da önüne geçilmesini sağlar.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler